28 Ocak 2018 Pazar

Borsada yabancı yatırımcılar yerlilerden daha fazla kazanıyor

Borsa İstanbul’da yaşanan hareketlilik takip edildiğinde yerli yatırımcı ile yabancı yatırımcının hisse seçimi arasındaki farklılığın kazançlara da yansıdığını görüyoruz. Borsada yabancı yatırımcılar yerlilerden daha fazla kazanıyor. Borsa İstanbul, geçtiğimiz yıl 77.709 seviyesinden başladığı yılı 115,333 seviyesinden tamamladı. Hisse senetleri yüzde 47 oranında değer kazandı. Endeks yükselirken yerli yatırımcılar da yabancı yatırımcılar da ellerindeki hisse adetini artırdı. Yerli yatırımcıların 27.6 milyar adetlik hissesi 28.5 milyar adete çıkarken yabancının 22,7 milyar adet olan hissesi 23.6 milyara çıktı.

Yerli ve yabancı yatırımcıların hisse adetlerinde artış meydana gelmesine rağmen son bir yıl içerisinde borsa yükselirken yerlilerin elindeki hisselerin piyasa değeri içerisindeki oranı yüzde 36.57’den yüzde 34.36’ya geriledi.

Yabancıların piyasa değeri içerisindeki oranı ise yüzde 63,43’ten yüzde 65.64’e yükseldi. Sonuçta yabancı yatırımcılar bu süreçte kârlı, endeks hisselerinde pozisyon alıp kazanırken, yerli yatırımcılar ağırlıklı olarak spekülatif ve endeksin hareketine katılmayan hisselere yatırım yaptığı gözleniyor.

'YERLİ YATIRIMCI' DOLARI SEVİYOR

Haftaya 3.83 TL’den başlayan dolar kuru 3.71’e kadar gevşedi. Euro/dolar 1.24’ün altına doğru hareket etti. Dolar haftayı 3.75’ten tamamladı. Kur düşerken yerli yatırımcı dolar almaya devam ediyor. Yurtdışındaki yerleşik kişilerin döviz mevduatı son 11 haftada sürekli artış göstererek 167.8 milyar dolara yükseldi.

Yılın ikinci yarısında dünyada meydana gelebilecek bir finansal türbülansın Türkiye’yi de etkileyebileceği beklentisi yatırımcıların dolar almasına neden oluyor.

Dolar kurunun hem ülke içerisindeki gerilimlerde hem de ABD’deki olumlu gelişmelerde ivmeli bir yükseliş göstermesi dolar/TL’ye yönelimin önemli nedenlerinden biri. Teknik olarak son gerilemeyle birlikte kısa vadede kurda ikili bir dip oluşumu gözlenebilir. Kurda aşağı hareketler sınırlı olacaktır.



Alıntı:
http://www.borsagundem.com/haber/borsada-yukselisin-surmesi-o-hisselere-bagli/1272260

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder