31 Ocak 2018 Çarşamba

Büyük halka arzlar borsadaki yatırımcı sayısını artırmaya yetecek mi?

Bu yıla damgasını vuracak halka arzların ilk işareti 4 Ocak’ta Trabzon Limanı’nın yüzde 30 hissesinin borsaya geleceği toplantıyla geldi. Bu yıl sağlık sektörünün iki büyük oyuncusu Memorial ve Medical Park, enerji sektörünün önemli oyuncularından EnerjiSa, Başkent Gaz ve Aksa Gaz, perakende sektöründen Beymen, DeFacto ve Şok’un yanı sıra birçok küçük ve orta ölçekli şirket borsaya gelmek için gün sayıyor. ABD’li Carlyle’nin de Penti’de halka arz düşündüğü belirtiliyor. Ayrıca, Borsa İstanbul’un halka arzının da bu yıl içinde yapılması bekleniyor. Bazı şirketlerin ikincil halka arzları da gündemde. Diğer yandan, TAB Gıda’nın ABD’de, Yıldız Holding’in iştiraki Pladis’in ise İngiltere’de halka arzı planlanıyor. Geçen yılki Mavi’nin halka arzı dışında yaklaşık dört yıldır borsaya büyük şirketler gelmediği gibi halka açılan şirket sayısı da azalmıştı. Peki ne oldu da halka arzlar tekrar hareketlendi? Bu halka arzlar yıllardır 1 milyonda takılıp kalmış yatırımcı sayısının artması için bir fırsat sunuyor mu?

Ayfer Yıldız’ın Fortune Türkiye’deki haberine göre bu yılki halka arzlardan 4 milyar TL’ye yakın bir gelir bekleniyor, ikincil halka arzlar ve açıklanmayan arzlarla birlikte bu rakamın 7-8 milyar TL’yi bulması bekleniyor. Gedik Yatırım’ın 2018 yılı strateji raporunda yer alan bilgilere göre, ilk çeyrekte 2017 yılı toplam yabancı net hisse girişinin üzerinde halka arz gerçekleşecek.

Bu arzlar daha ucuz alternatifler olarak daha pahalı ve kalabalık olan, mevcut sanayi sektörü şirketlerine baskı yaratabilir.

Gedik Yatırım Genel Müdürü Metin Ayışık, bu baskıya rağmen borsaya yeni yatırımcı gelebileceğini kaydediyor. Geçtiğimiz 30 yılda yatırımcı sayısının sınırlı s ay d a arttığına dikkati çeken Ayışık, borsaya küsen, ilgi göstermeyen yatırımcıların bu yılki büyük halka arzlara ilgi gösterebileceğini söylüyor. Sermaye piyasasının GSMH’nın dörtte biri seviyesinde olduğuna dikkat çeken Deniz Yatırım Genel Müdürü Melih Akosman da bu oranın yukarı taşınmasının ancak, halka arzlarla olacağını kaydediyor.

Geçmişte borsadaki şirket sayısını artırmak için büyüklüğüne, finansal yapısına çok da bakılmadan yapılan arzlar borsaya küskün bir yatırımcı kitlesi oluşturdu. Bu yılki büyük arzların bu küskün yatırımcıları borsaya getirip getirmeyeceğini göreceğiz. Halka arzların ağırlıkla yılın ilk yarısında yapılması bekleniyor. Bu nedenle, beklenen yatırımcı sayısındaki artışı ilk yarı verilerinde görmek mümkün olacak.

Alıntı:
http://www.borsagundem.com/haber/buyuk-halka-arzlar-borsaya-yeni-yatirimci-ceker-mi/1273343

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder