12 Mart 2019 Salı

Rusya'nın altın rezervinde Stalin'in rekoru kırıldı

Rusya’nın altın rezervlerinin parasal karşılığı 1 Mart 2019 tarihi itibarıyla tarihteki en yüksek seviye olan 91,6 milyar dolara yükseldi
Dünyada Türkiye ile birlikte altın rezervleri en hızlı artan ülke olan Rusya, bu göstergede yeni bir rekora imza attı. Ülkenin altın rezervleri, Stalin döneminden bu yana en yüksek seviyeye çıktı.
Rusya Merkez Bankası, Batı’nın Moskova'ya yönelik yaptırımları daha da ağırlaştırması riskine karşılık altın rezervlerini hızla artırmaya devam ediyor.

Rusya’nın altın rezervlerinin parasal karşılığı 1 Mart 2019 tarihi itibarıyla tarihteki en yüksek seviye olan 91,6 milyar dolara yükseldi.

Şubat ayında ülkenin altın rezervleri yüzde 2,4 arttı. Böylee altın döviz rezervlerinde altının payı yüzde 19’a kadar çıktı.

Merkez Bankası verilerine göre, Rusya 2018 yılında 8,8 milyon ons (yaklaşık 274 ton) altın satın aldı. Böylece 2018 sonu itibarıyla ülkenin altın rezervleri rekor kırarak 67,9 milyon ons’a (2 bin 112 ton) yükseldi.

Nezavisimaya Gazeta’ya değerlendirmede bulunan Strateji Konseyi Başkanı Viktor Tarakanovski, “Bu rakam, Sovyetler Birliği’nde Stalin’in öldüğü dönemdeki altın rezervlerinden daha yüksek. O zaman rezervlerde 2 bin 40 ton altın vardı” dedi.

1917 Devrimi’nin ardından da Batılı ülkelerin şimdi olduğu gibi Moskova’ya yönelik yaptırımları yürürlüğe koyduğunu hatırlatan uzman, “İşte bu yüzden Stalin altın üretimine ağırlık verdi. 1937 yılında ülke, dünyada altın üretiminde ikinci sıraya yükseldi. 1930’da 74 ton olan altın üretimi, maalesef SSCB’nin dağılmasının ardından 19 tona geriledi” şeklinde bilgi verdi.

(turkrus.com)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder