22 Kasım 2018 Perşembe

Giorgetti: Açığa satışa yasak getirilmeli

Italya İtalya Kabine Müsteşarı Giorgetti, hisse piyasalarında mağduriyetler yaratan açığa satış uygulamasının yasaklanmasını istedi
İtalya Kabine Müsteşarı Giancarlo Giorgetti, İtalya'da hisse senetlerinde açığa satışın yasaklanması çağırısı yaptı.
Repubblica gazetesinin haberine göre Giorgetti gazetecilere yaptığı açıklamada, "Açığa satışın İtalya'da yasaklanacağını umuyoruz" diye konuştu.

AÇIĞA SATIŞ NEDİR?

Bir hisse senedini açığa satmak aslında sahip olmadığınız ama siz satış işlemini yaptıktan sonra fiyatının düşmesini beklediğiniz hisse senedini satmak anlamına gelir.

Aynı şekilde bir şirketin bu yıl fazlaca kar edeceğini duyduğunuz zaman da hemen o şirketin hisse senetlerine yatırım yapmak istersiniz. Çünkü düşük fiyattan alacaksınız ve beklediğiniz süre geldiğinde fiyatı yükseldiği için alım – satım farkından kar edeceksiniz.

Değer kaybedecek hisseler genelle tercih edilmeyen hisselerdir. Çünkü bu hisselerin alımı bir kar getirmek, aksine zarar getirir. Elinizde bu hisselerden varsa ve düşme eğilimine girdiyse ya zaman kaybetmeden satarsınız ya da uzun vadede tutmaya devam edersiniz. Ama açığa satış dediğimiz işlem sayesinde değeri düşecek olan hisse senetlerinden de kar edersiniz.

Borsada açığa satış işlemi bazılarına göre oldukça riskli ve uzak durulması gereken bir işlem türdür. Ama bu işlem yasaldır; çünkü borsada gerçek fiyatların oluşmasında bu işlemi yapan kişilerin de katkısı vardır. Ama bu işlemin manipülasyonla oldukça ince bir ayrımı vardır ve para kazanayım derken bir suça dahil olmak istemezsiniz.

Açığa satış işlemleri SPK tarafından belirli düzenlemelere tabi tutulmakta olup, yine açığa satışa konu menkul kıymetlerin listesi de SPK tarafından yayınlanmaktadır. Açığa satış emri verilirken yatırımcının hesabında en az %50 oranında özkaynak bulunması gerekmektedir. İşlemin sürdürülmesi için ise özkaynak oranının minimum %35 oranında devam etmesi gerekmektedir. Aksi halde yatırımcıya özkaynak tamamlama bildirimi gönderilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder