28 Ağustos 2020 Cuma

Yol bilgilenmekten geliyor

 Borsaya para yatırmaya karar vermeden önce onu iyice tanımalı, şirketlere güvenebilmeli, niçin hisse senetleri ile ilgilendiğinizi ve karşılığında neler beklediğinizi, yatırım amacınızın uzun vadeli mi kısa vadeli mi olduğunu anlamalı ve fiyatlarda gerçekleşebilecek ani, beklenmedik ve ciddi düşüşlere nasıl tepki göstereceğinizi önceden kestirebilmelisiniz.


Yatırım gurusu Peter Lynch, “Kendi eğilimlerinizi iyice tanımanızda yarar var, çünkü eğer kararsızsanız ve borsaya inancınız yoksa bu sizin potansiyel bir borsa kurbanı olduğunuzu gösterir. Yani ilk tehlikede paniğe kapılarak elinizdeki hisseleri zararına satabilirsiniz.” diyor.


Borsada başarılı bir yatırım yapıyorsanız kendi reaksiyonlarınızı gözden geçirmelisiniz. Bunun da yolu bilgilenmekten geliyor.


Borsadaki şirketler için F/K oranı ve temettü verimi bilinmesi gereken iki önemli gösterge.


F/K: Bir şirketin toplam piyasa değeri/yıllık karı’dır. Borsadaki yatırımın kendisini amorti edeceği süreyi verir ve bu oran ne kadar düşük olursa hisse için ödenen paranın geri dönüşünün o kadar kısa olduğunu gösterir.


Temettü verimi ise: Toplam Ödenen Temettü / Şirketin Piyasa Değeri’dir. Bir şirketin hisse senedi fiyatına göre ne kadar temettü dağıttığını gösteren orandır.


Yani mümkün olduğunca düşük bir vadede kendini amorti edecek hisseyi yüksek kâr payı ödeme potansiyelinde aldığınızda hisse senedindeki büyük dalgalanmalar sizi çok fazla etkilemeyebilir. Uzun vadede bu yatırımın karşılığını alırsınız.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder