8 Eylül 2021 Çarşamba

Paypal’den 2,7 milyar dolarlık fintek hamlesi

 Ödeme sistemleri şirketi Paypal Japonya merkezli BNPL şirketi Paidy’i 2,7 milyar dolara satın aldı. Japonya’nın en büyük start-up şirketlerinden biri olan Paidy, geçtiğimiz ay sene sonunda halka arz olmayı değerlendiriyordu

ABD’li ödeme sistemleri şirketi Paypal Tokyo merkezli ‘şimdi al sonra öde’ (BNPL) şirketi Paidy’i 2,7 milyar dolara satın almayı kabul etti.


Financial Times’ın haberine göre Salı günü açıklanan anlaşma şartlarında ödemenin nakit olarak yapılacağı belirtildi. Anlaşma sonucu Paypal, kullanıcıların kredi kartına ihtiyaç duymadan ödemelerinde faizsiz taksit yapabildiği BNPL pazarına derinlemesine girmiş oldu.


Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre Paidy eski bir Goldman Sachs çalışanı Russell Cummer tarafından kuruldu. Japonya’daki bankaların Cummer’a yeterince kredi puanı olmadığı gerekçesiyle kredi kartı vermemiş başarılı girişimci de bu ihtiyacı bir fırsata çevirerek Paidy’i kurmuştu.


2008 yılında kurulan fintek girişimi Japonya’da 1 milyar dolardan fazla değeri olan az sayıdaki start-up şirketlerinden birisi. Sıfır faizli ödeme sonrası hizmetlerine geçtiğimiz yıl başlayan BNPL şirketi geçtiğimiz ay Japonya’nın en büyük altıncı start-up girişimi konumundaydı.

Paidy’nin söz konusu hizmetleri Afterpay ve Klarna gibi BNPL şirketlerinin uyguladığı yöntemlere oldukça benziyor. Fakat Japonya’da internet üzerinden yapılan alışverişlerde dahi insanların ödemelerini paketi teslim edenlere nakit ödeme yapmayı tercih ettiği farklı bir tüketici yapısı mevcut. Bu sebeple fintek girişimi 6 milyon kayıtlı kullanıcısı için harcamaları üç eşit taksite bölme imkanı sunuyor ve kullanıcılar marketlerde veya banka havalelerinde nakit olarak bakiyelerini ödeyebiliyorlar.


Japonya merkezli Yano Araştırma Enstitüsü'ne göre, Japonya'da ödeme sonrası hizmetler aracılığıyla yapılan işlem hacmi 2020 mali yılındaki tahmini 882 milyar Japon Yeni olmasına karşın, bu rakamın 2024 mali yılına kadar iki katından fazla artarak 1,88 trilyon yene ulaşması bekleniyor.

Paidy, Mart ayında 120 milyon dolar topladığı fon turunda 1,3 milyar dolar değer biçilmişti ve şirketin bu yılın sonlarında Tokyo borsasında halka arz olması bekleniyordu. Şirketin yatırımcıları arasında Japon ticaret evi Itochu, Goldman Sachs ve Soros Capital Management ile birlikte PayPal de bulunuyordu.


PayPal'nin Japonya'daki Başkan Yardımcısı ve İşletme Birimi Başkanı Peter Kenevan, "Paidy, Japon pazarına uyarlanmış 'şimdi al, sonra öde' çözümlerine öncülük etti ve hızla büyüyerek büyük bir iki taraflı tüketici ve tüccar platformu geliştirdi" açıklamasında bulundu.


Kenevan, "Paidy'nin markasını, yeteneklerini ve başarılı ekibini PayPal'ın uzmanlığı, kaynakları ve küresel ölçeğiyle birleştirmek, stratejik öneme sahip bu pazardaki ivmemizi hızlandırmak için güçlü bir temel oluşturacaktır” ifadelerine yer verdi.


PayPal, Paidy'nin "mevcut işletmesini sürdürmeye, marka ismini korumaya ve çok çeşitli tüketici cüzdanlarını ve pazar alanlarını desteklemeye devam edeceğini" açıkladı. Paypal’in açıklamasına göre Russell Cummer’In şirketteki başkanlığı ve Riku Sugie’nin CEO’luğu devam edecek. 


Sugie, "Paidy yolculuğumuzun henüz başındayız ve PayPal'a katılmak, e-ticaretin ötesine geçme ve yeni alışveriş standardı olarak benzersiz hizmetler oluşturma planlarımızı hızlandıracak. PayPal, Paidy Link'in kurucu ortağıydı ve daha da fazla değer yaratmak için birlikte çalışmayı dört gözle bekliyoruz" açıklamasında bulundu.


Financial Times’ın haberine göre Paypal’in söz konusu satın alma hamlesi Çin’deki WeChat gibi ödemeler, kripto para birimi yatırımları ve tasarrufları tek bir çatı altında toplayan ‘süper uygulama’ oluşturma hedeflerine ulaşmak için yeni bir adım olarak değerlendiriliyor.


Kaynak:

https://www.finansgundem.com/haber/paypalden-27-milyar-dolarlik-fintek-hamlesi/1599897


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder