14 Nisan 2013 Pazar

Bedelsiz hisse vermek



Analistler bedelsiz sermaye artışı haberlerinin hisse senedi fiyatlarında yükselişlere yol açabileceğini ancak hisse seçiminde tek kriterin bu olmaması konusunda uyarıyor...

Para dergisinden İdil Taraklı'nın haberine göre; yatırımcıların hisse seçiminde önemli kriterlerden biri olan bedelsiz potansiyeli; şirketin geçmiş yıl kârı, gayrimenkul satış kârı ve yabancı para kur farkları gibi kalemlerin ödenmiş sermayeye bölünmesiyle elde ediliyor.

Bir başka deyişle, şirketlerin ortaklarından nakit talep etmeden, kendi iç kaynaklarını sermayesine eklemek suretiyle sermaye artırımı yapması, yatırımcılar tarafından “bedelsiz hisse vermek” olarak değerlendiriliyor. Şirketlerin bedelsiz hisse vermesinin bir başka anlamı da bilançolarında yüksek kârlılık beklediklerinin bir göstergesi olarak görülüyor. Kısacası bedelsiz hisse senedi verebilen şirketlerin güçlü finansallara sahip olduklarını söylemek yanlış olmaz.


İntegral Menkul Değerler Kıdemli Analisti Ozan Batu, bir şirketin bedelsiz sermaye artırımına gidebilmesi için geçmiş yıl kâr oranı, varsa gayrimenkul satış kazancı ve hisse senedi ihraç primlerinin yüksek düzeyde olması gerektiğini hatırlatıyor. Batu, bir şirketin bedelsiz sermaye artırımı açıklamasının potansiyel olarak son çeyreklik dönemlerde olumlu bilanço seviyesine ulaştığı anlamına geldiğini de belirtiyor.

Bunun hisse üzerinde pozitif bir etki yarattığını kaydeden Batu, “Olumlu bilanço sonuçları sergileyen şirket hisselerinde bedelsiz beklentisi sebebiyle sert artışlar görülebiliyor” diyor. Yatırımcılara bu durumda çok aceleci davranmamalarını öneren Batu, bu tip hisselerde borsada genel kâr realizasyonları olduğunda alım yapılmasını tavsiye ediyor.


ATIG Menkul Değerler Araştırma Departman Yönetmeni Osman Kadri Koca da hisse senedi seçiminde bedelsiz potansiyelinin tek başına belirleyici etken olmasa da özellikle orta ve uzun vadeli yatırım tercihlerinde önemli olduğu kanısında.

Koca, endeksin yatay trendinde de bedelsiz potansiyeli yüksek hisselerde pozitif ayrışmanın yaşandığını söylüyor.


“Hisse seçiminde ‘bedelsiz potansiyeli’ temel olarak etkili bir faktör olmamalı” diyen Gedik Yatırım Araştırma Müdürü Onur Mutlu’ya göre, öncelik şirketin büyüme potansiyeli, mali yapısı ve karlılığı gibi temel göstergeleri olmalı. Şirketlerin “bedelsiz hisse” vermesinin şirkete ya da yatırımcıya bir yararı olmadığını düşünen Mutlu, şöyle devam ediyor:

“Ancak, şirketler zaman içerisinde öz sermayelerinde biriken yedekleri ya da daha önce primli olarak yaptıkları bedelli sermaye artırımları varsa, buradan kaynaklanan emisyon primlerini sermayelerine ekleyebiliyor. Piyasada bir şirketin bedelsiz sermaye artışı yapacağı haberi, bazen hisse senedi fiyatında yükselişlere yol açabiliyor. Yatırımcılar bu konuda dikkatli olmalı ve sadece bu haberlere dayalı yatırım kararı vermemeliler.”






Kaynak:
http://finans.mynet.com/haber/detay/haber-analiz/bedelsiz-potansiyeli-olan-10-hisse/85464

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder