20 Nisan 2013 Cumartesi

Hisse seçimi



Analistler bu kapsamda şirketlerin borsadaki fiyat/kazanç (F/K), piyasa değeri/defter değeri (PD/DD) ve firma değeri/FAVÖK (faiz giderleri, amortisman giderleri ve vergi öncesi kar) oranlarına bakılmasını tavsiye ediyor. Peki, bu oranlar ne anlama geliyor?

F/K oranının şirketin karlılığı ve sermayesiyle fiyatı arasında orantı kurduğunu belirten analistler, “Bu oran ne kadar düşükse hisse senedi de o kadar ucuzdur” diyor. Dolayısıyla F/K’sı endeks ortalamasının altında olan hisseler, bu değerleme yöntemine göre yükseliş potansiyeli taşıyor.


PD/DD oranı ise, şirketin öz sermayesi üzerinden hesaplanan defter değeri ile borsada işlem gören değerinin oranlanmasıyla ortaya çıkıyor. Bu oranın 1’den küçük olması, ilgili şirketin borsada defter değerinin altında işlem gördüğü, yani ucuz olduğu anlamına geliyor. Söz konusu oran da hissenin yükseliş potansiyeli taşıdığını gösteren bir başka gösterge.

Firma değeri /FAVÖK verisi ise şirket değerini, faiz giderleri, amortisman giderleri ve vergi öncesi karı üzerinden değerlendiriyor. Oran, şirketin asıl faaliyet karını dikkate alması açısından önemli. Analistlere göre, F/K gibi bu oranın da sektör ve endeks ortalamalarının altında seyretmesi, hissenin ucuz kaldığı anlamına geliyor.

Hisse seçiminde şirketin faaliyet alanlarındaki etkinliklerinin, borçluluk oranlarının, karlılık rasyolarının ve gelecek projeksiyonlarının da önemli olduğunu kaydeden Koca, bütün bunların önemli olduğu kanısında.

Hisseleri belirlemek için öncelikle iyi bilanço açıklayan ve kendi geçmişine veya piyasaya göre daha düşük çarpanlardan işlem görenler bulunmalı. Yatırımcılar bu nedenle gelen bilançoları geçen yıla veya geçen çeyreğe göre karşılaştırmalı. Burada bakacakları kalemlerse, satış gelirleri, operasyonel performans, net kar... Bunların artıp artmadığına ve şirketin borçluluğunun azalıp azalmadığına da bakılmalı. Ayrıca özsermayesini güçlendirmiş hisseler de önemli. Yatırımcılar bütün bunlara bakarak bir sıralama yapmalı. Ardından söz konusu kriterleri sağlayan hisseler arasında F/K’sı, PP/DD’i kendi geçmişine, bulunduğu sektöre, piyasaya göre çok yüksek olmayanlara bakarak seçenekler biraz daha daraltılmalı.

Bütün bunların ardından belirlenen şirketin geleceğine yönelik beklentileriyle piyasanın genel gidişatı ve hisse grafikleri (teknik analiz) dikkate alınarak seçim yapılmalı. Bu elemenin çok kolay bir işlem olmadığını söyleyen Barkın Yalçın, “Konuyu çok iyi bilmeyenler profesyonel yardım almalılar. Yoksa kulaktan dolma, yalan yanlış yapılan çalışmalar yatırımcıları yanıltır” diyor.

Alıntıdır:
http://finans.mynet.com/haber/detay/haber-analiz/fiyati-dusuk-prim-potansiyeli-yuksek-8-hisse/85700/6#haber-baslik




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder