4 Mart 2018 Pazar

Güçlü olan değil, değişime ayak uydurabilen yaşar

Şubat ayında yaşanan volatilite artışı ve bazı fonların iflasının ardından gündeme gelen bir diğer konu da borsa yatırım fonları (BYF), pasif fonlar veya endeksleme konusu.
İş Yatırım Uluslararası Piyasalar – Hisse Senedi ve Türev Müdürü Şant Manukyan çarpıcı bir bakışı, Fortune Türkiye’deki yazısıyla gündeme taşıdı. İşte o yazı..

ABD endekslerinde yaşanan sert Şubat düzeltmesi ile yeniden gündeme gelen, anlaşılmayan hareketlerin 1 numaralı şüphelisi, açıklanamayanı açıklayan jargon olan “algo satışları” yine dillerde. Satışın kimin veya ne taralından yapıldığı kadar sanırım neden gerçekleştiği de önemli. Sevdiğim bir benzetmeyi paylaşıyorum. Arabanızı kullanması için yapay zekayı (Al) eğitiyorsunuz. Almanya’nın hız sınırı olmayan otobanlarında, trafiksiz çöllerde, düz Hollanda sokaklarında ve kurallara kesinlikle uyulan Japonya’da Al “eğitim gördü” . Ve bir gün İstanbul sokaklarına veya virajlı bir Anadolu yoluna çıktınız. Al’mız mutlaka kaza yapacaktır. Geride kalan yıllarda volatilite düşük, merkez bankası aktivitesi yüksek, getiriler düşük ve endekslerle korelasyonu da tersti. Son bir kaç haftadır Al’ınız aptala döndü ve ne yapacağını bilmiyor.

İkinci bir nokta: size hileli bir metal para ile bir oyun teklif etsem ve 99% ihtimalle hep yazı geleceğini ve bu iddiadan 1% kazanacağınızı ancak 1% ihtimalle tura gelebileceğini ve paranızın 50%sini kaybedeceğinizi söylersem bu oyuna girer misiniz? Matematiksel olarak evet. Peki ihtimalleri (kazanma/ kaybetme )99%’dan 98%’e yani 1%’den 2%’ye çekersem? Cevabınız hayır olacaktır veya olmalı. Kaybetme ihtimalinizde sadece 1%’lik bir artış daha oldu, ancak her şey değişti. Artık oyuna girmek için iştahınız yok. İşte VIX yani volatilitede yaşanan artışı da piyasalarda son 5 yılın stratejisini 2018 yılında da uygulamaya çalışanlar açısından aynı anlama geliyor.

Fed’in enflasyonun yükseldiği ve işsizliğin denge seviyesine geldiği bir ortamda hisse piyasası düştüğü için hemen yardıma koşması mümkün değil. Yardıma koşacağı zaman geldiğinde ise iş işten geçmiş olacak. Daha önce enflasyon verisi hep beklentilerin altında çıkarken şimdi beklentileri aşabiliyor. Algonuz bunun nasıl bir şey olduğunu bilmiyor, enflasyon verisinde düşük değişimlere, Fed’in isabetsiz ön görülerine almıştı. Öte yandan dünya sadece Wall Street’tekilerin yaptıkları etrafında dönmüyor. Yani volatilite sadece VIX ile ölçülen bir kavram değil. Örneğin TL nedeni ile aşina olduğumuz “ carry trade” stratejileri de short voldur ama konumuz yen satıp TL almaktan daha ilginç. Okuyucularımız arasında tarımla uğraşan veya elma meraklısı varsa Braeburn elmasını biliyor olabilir. Apple fanatikleri varsa Apple’ın çeşitli iştiraklerini elma tipleri ile adlandırdığını da biliyor olabilir. Bu iki bilgiyi birleştirdiğinizde ortaya çıkan şey ise Braeburn Capital yani Apple’ın varlık yönetim şirketi. Portföylerinde 41 milyar dolar ABD tahvili ve 131 milyar dolar şirket tahvili var. Karlarınızı ABD dışında tutuyorsunuz, sıfır faiz ortamında neredeyse ABD devleti gibi borçlanabiliyorsunuz. Borçlanarak kendi hisselerinizi alabileceğiniz gibi daha yüksek getirisi olan şirket tahvillerini de alabilirsiniz (özellikle de banka). Yani spreadi cebe atabilirsiniz. Peki getirilerin yükseldiği bir ortamda Braebum ve benzerleri ne yapacak? Artık karlan yurtdışında tutmaları gerekmeyeceğine göre bono piyasasına olan sermaye hareketi nasıl etkilenecek? ADB tahvilleri ile diplerde olan yüksek getirili tahvil spreadi açıldığında nelere olacak? 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder