21 Temmuz 2018 Cumartesi

Ankara kalkınmaya öncelik veriyor

Altınbaş Üniversitesi İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesinin yeni dönemdeki hedefleri ve çalışmalarının değerlendirildiği toplantıda bir konuşma yapan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Emre Alkin, Dünya ekonomisinin bir süredir yüksek faiz ve yüksek enflasyon sürecine girdiğini anlattı. Prof. Dr. Alkin, Türkiye’nin kalkınmadan vazgeçmemesi gerektiğini belirterek, şirketlerin bilanço küçülterek yavaşlaması durumunda yüksek faiz, yüksek enflasyon, düşük büyüme sarmalına girileceği uyarısı yaptı.

Prof. Dr. Alkin, Türkiye’nin yeni dönemde izlenmesi gereken kalkınma odaklı stratejinin iki bileşenini şöyle açıkladı:

1 ) “Beşeri sermayenin kalitesini artırmadan fizik sermayeyi ne kadar artırırsanız artırın verim düşer. Beşeri sermayeyi geliştirmek için dijital altyapıdan eğitim müfredatına kadar birçok alanda değişiklikler ve yatırımlar yapılmalı.”

2) “Devlet, mal ve hizmet üreticisinin maliyetini düşürmek için yatırım yapmalıdır. Devletin düzenleyici otorite olarak rol oynaması, ferdin önüne geçmemesi şarttır. Atatürk’ün İzmir İktisat Kongresi’nde ifade ettiği ilke de budur.”
Ankara’nın kalkınmaya öncelik veren bir büyüme modeli üzerinde çalıştığını öğrendiğini ve bu gelişmeden heyecan duyduğunu belirten Alkin, “Modeli heyecanla bekliyorum” dedi.
Prof. Dr. Alkin, yeni sistemde kararların Cumhurbaşkanı ve kurullar tarafından alınacağı, Bakanların icraatı üstleneceğinin anlaşıldığını da belirterek, Kabine’nin acil eylem planı ve ekonomiyle ilgili kurulların netleşmesiyle birlikte piyasadaki dalgalanmanın azalacağı öngörüsünde bulundu.

“KRONİKLEŞMEDEN ÇÖZMEK GEREK”

Prof. Dr. Emre Alkin, Türkiye ekonomisinin önündeki ikinci en önemli riskin ise başta enflasyon olmak üzere mevcut göstergelere alışmak olduğunu belirtti. Prof. Dr. Alkin, “Bu davranış enflasyonun kronikleşmesine yol açar. Problemi kronikleşmeden çözmek gerekir” diye konuştu.

EKONOMİYE YÖN VERECEK TEMEL DİNAMİKLER

Türkiye’nin çalkantılı dönemleri geçmişte kolayca aştığını, yine aşacağını belirten Prof. Dr. Emre Alkin, bu tür dönemlerde ekonomiye yön veren temel dinamikleri şöyle özetledi:
- Öncelikle, Türk halkı önünde sonunda her duruma kendini adapte eder.
- Dolar cinsinden kayıplar bir süre sonra yüksek faizle telafi edilir.
- Hane halkı ve işletmeler arasındaki gelir - harcama ilişkisinde fiyatlar ve maliyetler bir süre sonra dengelenir.
- Döviz kurları 1.5-2 yıllık bir durağan seyre girdiği zaman tüketim tekrar coşmaya başlar.
- Otomobil satışları hızla toparlanır, gayrimenkulun toparlanması biraz daha vakit alır.

MEGA PROJELER ÇARPAN ETKİSİ YARATIYOR

Şu an konuşulan mega projelerin Türkiye ekonomisine bir süre daha ivme vermeye devam edeceğini tahmin ettiğini de belirten Prof. Dr. Emre Alkin, “Bu projelerin çarpan etkisi yarattığı bir gerçek. Ancak, kaynak tedariği konusunda mutlaka bazı girişimlerde bulunmak gerekiyor” diye konuştu.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder