12 Temmuz 2018 Perşembe

Enflasyonla mücadele Türkiye algısını güçlendirir

Ekonomide yeni yönetim enflasyonla mücadelenin önceliği olduğunu açıkladı. Bunun çabası Türkiye’nin kırılganlık algısını değiştirir. Yeni para girişi için fırsat oluşturur.

Ekonominin yeni yönetimi iş başına geçti. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, görevi devraldı. Gelişmelere baktığımızda Albayrak’ın verdiği ilk mesajlar olumlu. Albayrak, herkesin merakla beklediği enflasyonla mücadeleyi programda ilk sıraya aldıklarını açıkladı. Albayrak, enflasyonu tekrar tek hanelere indirmek için çok yoğun mesai harcayacaklarını söyledi. Bunu önümüzdeki dönemde göreceğiz.

ENFLASYON HEDEFLERİ VE GERÇEKLEŞMELER ARASINDAKİ MAKAS AÇILDI

2013 yılından bu yana enflasyon hedefleri ile gerçekleşmeler arasındaki makas açıldı. Bu trendin değişmesi gerekiyor. Son 15 yılın en yüksek seviyelerine çıkan enflasyonun tek haneye düşürülme çabası ciddi ekonomik önlemleri içeriyor. Bunun adımlarının atılması hem yurtiçi hem de yurtdışı yatırımcılarda olumlu bir algının gelişmesine neden olacaktır.

YIL SONUNA KADAR ENFLASYONUN DÜŞMESİ ZOR

Verilere baktığımızda enflasyonun yıl sonuna kadar yüksek seyrini sürdürebileceğini görüyoruz. Buna bağlı olarak faizlerin de düşmesi mümkün gözükmüyor. Bu da özel sektörün hareket kabiliyetini azaltacaktır. Fakat enflasyon düşüşüne yönelik atılacak adımlar olumlu değerlendirilecektir.





ŞİMŞEK VE AĞBAL GÖREV ALACAK MI?

Piyasaların kabinede görmek istediği Mehmet Şimşek’in cumhurbaşkanlığına bağlı finans ofisinin başına geleceği konuşuluyor. Naci Ağbal’ın ise strateji ve bütçe ofisinin başına geçeceği beklentileri var. Şimşek ve Ağbal’ın Külliye'de görev alması piyasalarda olumlu karşılanacaktır.

ANA VURGU MERKEZ BANKASI’NIN BAĞIMSIZLIĞI

Yeni ekonomi yönetimi ile birlikte en fazla üzerinde durulan konu Merkez Bankası bağımsızlığı. Bu yöndeki kaygılar yüksek. Bu kaygıyı canlı tutacak gelişmeler fiyat hareketleri üzerinde sert dalgalanmalara neden olabilir. 24 Temmuz toplantısı Merkez Bankası’nın bağımsızlığı yönünde vereceği ilk sınav olacağı için yakından izlenecek.

HARCAMALAR FRENLENMELİ

Son günlerde yabancı raporlarda “Eğer kısa zamanda enflasyon ve cari açığı azdıran bütçe harcamaları frenlenmezse, önce döviz krizi, ardından da resesyon patlak verebilir” değerlendirmeleri yer almaya başladı. Dolar kurunda yeni normal seviyelerin 5’li seviyeler olduğunu belirten raporlardaki değerlendirmeler yeni ekonomi yönetiminin atacağı adımlarla değişebilir.


Adnan Salih

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder