21 Mayıs 2020 Perşembe

Bireysel yatırımcı borsaya dönüyor, Riske dikkat edilmeli

Küçük hisseler altınla yarıştı!

Küçük ve sığ hisselerin ortalama çıkışı son 2 yıldır altınla yarışıyor. 2019’da küçük hisselerden oluşan BIST Tüm-100 Endeks yüzde 76.38 yükseldi. SPK, yatırımcı mağduriyetini sınırlayabilmek için hisselere bir takım tedbirler getirdi. Bu noktada aracı kurumların bireysel yatırımcıları uyarması  önemli. Aksi taktirde 20 yıl önce oluşan mağduriyetlerle borsaya sırtını dönen bireysel yatırımcıların yeni bir mağduriyetle bir 20 yıl daha beklenmesi gerekebilir.

Bireysel yatırımcı borsaya dönüyor

Sermaye piyasalarında faizlerin düşüşü ve yabancıların hızlı çekilmesiyle borsaya gelen bireysel yatırımcıda artış var.

Ağırlıklı olarak sığ ve zayıf hisselere yönelen bireysel yatırımcılar, ciddi bir riski de üstlenmeye başladılar.

Riske dikkat edilmeli

Sermaye piyasalarının temel aktörleri, borsayı yeniden keşfeden bireysel yatırımcıyı bilinçlendiremediği takdirde yeni mağduriyetler yaşanabilir.

Yabancı yatırımcı kademeli olarak çekiliyor ve artık daha kısa vadeli hareket ediyor. Düşen mevduat getirisine alternatif olarak borsaya gelinmesi oldukça iyi. Geçen yılın kasım ayında 1.171.399 olan yatırımcı sayısı nisan sonunda 1.420.333’e çıktı ve mayıs sonunda daha da artmış olacak.

Ancak bireysel yatırımcıların iktisadi bir dayanağı olmayan zarardaki hatta faaliyeti dahi olmayan firmaların hisselerine yönelmesi ileriye yönelik ciddi bir riski de beraberinde getireceği göz ardı edilmemeli. 

(Zeynep Aktaş - Milliyet)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder