9 Aralık 2020 Çarşamba

Çin, Irak’ı da ele geçirmek üzere

 Çin, Afrika ülkelerinde izlediği politikanın bir benzerini Irak’a taşımaya hazırlanıyor

Kısa sürede dünya ekonomisinde önemli bir noktaya gelen Çin, Afrika’da birçok ülkenin ekonomisini kontrol ediyor. Genellikle kabilelerin yönetiminde olan bölgelerde ya da hükümet üyelerine yüksek miktarda para veren Çinli şirketler, bölgedeki limanlar başta olmak üzere gümrüklerde söz sahibi konumuna geliyor. Bu sayede başka ülkelerden gelen ürünlerin pazara girmesini zorlaştıran Çinli şirketler, kendi ürünlerini istedikleri fiyattan bu pazarlarda satabiliyor ve büyük avantajlar sağlıyorlar. Çin benzer bir politikayı Irak’ta uygulamaya geçirmeye çalışıyor.

Çinli China ZhenHuca Oil Co şirketi ile nakit sıkıntısı içindeki Irak hükümeti arasında milyarlarca dolar büyüklüğünde bir sözleşme üzerinde anlaşmaya varmak üzere olduğu ortaya çıktı. Çinli China ZhenHuca Oil Co, uzun vadeli petrol tedariki karşılığında peşin ödeme yaparak nakit sıkıntısı içindeki Irak hükümetini kurtaracak milyarlarca dolar büyüklüğünde bir sözleşme imzalamaya hazırlanıyor.

Bu, Çin'in devlet kontrolündeki banka ve şirketlerinin zor durumdaki petrol üreticisi ültkelere destek sağlamasının son örrneği olacak.

Çinli şirketler ve bankalar daha önce de geri ödemesi petrol olarak yapılacak şekilde Angola, Venezuela ve Ekvator'a milyarlarca Dolar kredi vermişlerdi.

Nihai karar Başbakan Mustafa Al-Kadhimi tarafından verildi. SOMO'nun geçtiğimiz ay açtığı ihaleyi kazanan ayda 4 milyon varil, günde 130 bin varil petrol alacak. 1 yıllık petrolün parasını peşin olarak ödeyecek. Bir yıllık petrol için peşin ödeme Irak'a 2 milyar dolardan fazla gelir sağlayacak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder