31 Aralık 2020 Perşembe

Parada oyun değiştirici gelişme

 Merkez Bankası piyasanın istediği faiz oranını bir kez daha karşıladı. Hatta az da olsa üzerine çıktı. Çünkü Türkiye’de yerleşiklerin beklentisi ortalama 1.5 puanlık artıştı, TCMB 2 puan artırıma gitti. Merkez Bankası’nın bu yıl üçüncü faiz artırımına gitmesi, toplamda 8.75 puan artırımla birlikte faizleri yüzde 17 yapması önemli.


Hem faiz artışı önemli, hem de faiz artırımı öncesi haftada yabancıların Türkiye’de son 6 yılın en yüksek haftalık devlet iç borçlanma senetlerini satın almaları daha da önemli. Türkiye’de oyun yeniden değişiyor gibi.


HEM FAİZ ARTIŞI HEM STOPAJ AVANTAJI


-Önce Merkez Bankası faiz kararından başlayalım.


kararın önemi şuradaki, yüzde 17’lik politika faiz oranı önümüzdeki aylarda biraz daha yükselebilecek enflasyonu karşılayabilir. Türk Lirasına yatırım yapanlar reel bir kayba uğramaz, aksine gerçek bir kazanç elde edebilirler.


-Bu durumda yurtiçi yerleşikler de eline geçen parayla hemen konut, arazi, arsa, araba, altın veya döviz almaya koşmaz. Nasıl olsa enflasyonu karşılayacak bir faiz oranı kendine sunuluyor. Mevduat veya faizli enstrümanlara korkarak değil, çekinmeden yatırım yapabilir.


-TL’ye yeniden yatırımı cazip kılan sadece faiz artışı değil. Aynı zamanda stopajlarda yani faiz gelirlerinden vergi kesintilerinde gidilen indirim de var. TL mevduattan kesilen vergiler yaklaşık üçte iki düzeyinde azaltıldı. Neredeyse görünen faizi artık net kazanç olarak almak mümkün hale geldi.

MERKEZ BANKASI TESTLERİ GEÇTİ


-Merkez Bankası yönetiminin değişmesi ardından ardı ardına iki ay faiz yükseltmeyle toplamda 6.75 puanlık artımla kendini yeniden ispatladı. Testleri geçti. Söylemiyle eylemi birbirini tuttu. Kısaca ekonomi Merkez Bankası kurumunu yeniden kazanma yönünde önemli bir aşamayı geçti.


-Merkez Bankası’nın asli fonksiyonunu yerine getirmeye yeniden soyunması piyasalarda güven artırıcı bir gelişme. Artık TL yalnız değil, Merkez Bankası yanında. TL’yi savunacak şekilde elindeki en etkili silah olan faizi kullanabilir. Bu da önümüzdeki dönemde lirayı daha güçlü kalabilir.


TERS DOLARİZASYONA ZAMAN VAR


-TL’nin güçlenmesiyle enflasyonun kontrol altına alınması mümkün hale gelebilir. Enflasyonun daha fazla yükselmeyeceği ve düşüşe geçeceği anlaşılırsa da tasarruflar döviz üzerinden, altın üzerinden veya gayrimenkulle değil, olması gerektiği gibi TL ile yapılır, finansal sistem TL ile büyüyebilir.


-Merkez Bankası’nın çok istediği ters dolarizasyonun yani dövizlerin bozdurularak TL’ye geçişin ise belli bir zaman alacağı açıktır. En azından enflasyonun düştüğünün görülmesi gerekiyor. Bu da belli bir zaman meselesi.


-Ama girilen yol doğrudur, devam edilirse eninde sonunda ters dolarizasyon hedefine varılabilir.


1.5 AYDA 4.2 MİLYAR DOLAR GETİRDİLER


-Yeni ekonomi yönetimine ve izlenen politikalara yabancıların tepkisi ise oyun değiştirici nitelikte.


Hemen belirtelim ki 6 Kasım-18 Aralık arasını kapsayan dönemde hisse senedi ve devlet iç borçlanma senetlerinde gerçekleşen yabancı girişi 4.2 milyar doları buldu. 1.5 ay için iyi para.



-6 Kasım öncesinde tersine sermaye göçü vardı ve Türkiye’den bu iki enstrümanda yabancı çıkışı 13.5 milyar dolara varmıştı. 6 Kasım sonrasında her hafta yabancılar net bazda Türkiye’ye sermaye getirdi. Önce hisse senetlerinde 2017 sonrasının en yüksek haftalık girişi gerçekleşti. Nihayet geçen hafta da devlet iç borçlanma senetlerinde 1.66 milyar dolarlık yabancı alımı gerçekleşti. Haftalık bazda bu tutarı aşan yabancı yatırımı 27 Haziran 2014’de 1.78 milyar dolarla olmuştu.


TURNAYI GÖZÜNDEN VURDULAR!


-Londra’da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşması ardından özellikle tahvil tarafında yabancılar Türkiye’den kararlı bir şekilde çıkıyordu. Devlet iç borçlanma senetlerinden yüzde 25 pay alan yabancılar 2.5 yıla varan satışlarla yüzde 3.5 paya kadar düştüler. -6 Kasım sonrasında da tahvil alımları ağır ilerliyordu. Ne olduysa geçen hafta oldu, yabancılar karar değiştirdi ve 2.5 yılın ardından yeniden devlet iç borçlanma senetlerine döndüler. Üstelik son 6 yılın en güçlü alımını yaparak.


-Yabancıların güçlü biçimde Türkiye piyasasına geldiği dönemler TL’nin güçlendiği dönemlerdir. Bunda bizzat kendi kararları ve getirdikleri dövizi bozdurarak TL enstrümanlara yatırım yapmaları etkilidir.


-Yabancıların Türkiye pazarına geri dönüşünü, Merkez Bankası’nın beklenti üstü faiz artırım kararı izledi. Bu da gelen yabancıların aldığı pozisyonu garantileyen, kur şoku yiyerek zarara girme olasılığını azaltan bir gelişme. Yabancılar yine turnayı gözünden vurdu.


Abdurrahman Yıldırım

https://www.haberturk.com/yazarlar/abdurrahman-yildirim-1018/2914919-parada-oyun-degistirici-gelisme


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder