10 Ekim 2019 Perşembe

Dövize talebi artıran 5 faktör

Yabancı para mevduatları (DTH) 193.7 milyar dolar ile zirvede. Şimdi gözler TCMB’nin 24 Ekim tarihinde gerçekleştireceği olağan toplantısında. Ekimde faizde düşüş beklentisi dövize talebi canlı tutuyor. İşte dövize talebi artıran beş faktör.

Yabancı para mevduatları (DTH) tarihi zirve seviyelerinde ve yükselmeye devam ediyor. Peki, dövize talebi artıran en önemli 5 faktör nedir ve devam edecek mi?

1-ABD ile yaşanan gerilimler, Suriye belirsizliği gündemi sürekli sıcak tutmaya devam ediyor. ABD’nin Türkiye’ye karşı olası yaptırım ya da tehditleri dolara olan talebi arttırıyor.


2-Enflasyon 26 ay sonra tek haneli rakamlara geriledi. Ancak hala yüzde 10’lara yakın olan enflasyon reel olarak getiri elde etmeyi amaçlayan yatırımcıları dolara yönlendiriyor.


3-Merkez Bankası son iki toplantısında toplam 750 baz puanlık faiz indirimine gitti. Kısa sürede yapılan bu faiz indirimleri ile hem kredi hem de mevduat faizlerinde ciddi düşüşler oldu. Düşen mevduat faizleri ile alternatif getiri arayan yatırımcılar için dolara talebi arttırdı.

4-Yabancı yatırımcıların piyasalarımızda yaptığı işlemler hem işlem miktarlarının büyüklüğü hem de domino etkisi ile piyasaları doğrudan etkiliyor. Yabancı yatırımcıların borsada yada DİBS’lerde yaptıkları satışlar dövize olan talebi de arttırıyor.

5-Ülkelerin risk seviyelerini gösteren CDS’ler döviz kurları içinde önem taşıyor. CDS’leri yani risk primleri yüksek olan ülkelerin para birimleri de değer kaybına maruz kalıyor. Kredi derecelendirme kuruluşları tarafından yatırım yapılabilir notu bulunmayan Türkiye’nin 5 yıllık CDS’i 365 gibi oldukça yüksek bir seviyede bulunuyor.

Türkiye’ye yönelik yaptırımlar canlı seyrini sürdürdükçe ve faiz indirimleri devam ettikçe yatırımcıların döviz talebi devam edecektir.

Adnan Salih
BorsaGundem

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder