14 Eylül 2018 Cuma

Merkez El Frenini Çekti

TCMB'nin Mayıs-Haziran'da faizi 425 baz puan artırmasının ardından Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan yatırımların artması için faiz oranlarının düşmesi gerektiğini ifade ederek “24 Haziran'da siz bu kardeşinize yetkiyi verin, ondan sonra bu faizle, şunla bunla nasıl uğraşılır göreceksiniz" demişti. TCMB, Temmuz ayında faiz artışı beklentilerine rağmen politika faizini 17.75'te sabit tutmuştu. Erdoğan dün sabah da "Ben bugüne kadar Merkez Bankasının, açıklamış olduğu enflasyon oranlarını tutturduğunu görmedim" diyerek TCMB'nin yıllardır süren başarısızlığından üzgün olduğunu gösterdi.

Son 5 aydır süren krize bir merhem olmak için TCMB öğlen yaptığı toplantıda politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını % 17.75’ten % 24.0’e yükseltti. (TCMB, TL değer kaybı artarsa koridorun üst bandı % 25.5’i kullanabilir. Geç likidite penceresi için ise faiz % 27.0'ye çıkarıldı.) Bu artış, piyasa beklentilerinin üstünde bir artış olup uzun zaman sonra piyasanın önüne geçme hamlesi oldu. Öyle ki 2002 yılından beri TCMB'nin yaptığı bir defada yapılan en büyük artış olarak tarihe geçti. İlk etki; dolar kurunun 6.50'den 6.00'ya kadar gerilemesi ile görülürken borsa da alımlarla yükseldi. Yükselişe bankacılık endeksi, % 5 artışla öncülük etti. GARAN %7.6 AKBNK %4.7 YKBNK %4.3 artışla en fazla yükseliş kaydeden hisselerden oldu.

Para politikası kanalıyla TCMB'nin yaptığı hamleye maliye politikası ile katkıda bulunulması gerekiyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan ""Kamuda her alanda tasarruf yapacağız. İsraf ekonomisine değil, üretim ve verim ekonomisine geçiyoruz. Devam eden projeleri bitiriyoruz ama başlamamış olan projeleri durduracağız. Şu anki durum bunu gerektiriyor" dedi. Tabi burada akla Türkiye tarihinin en büyük projesi olan Kanal İstanbul'un akıbeti geliyor. Yakında onla ilgili karar da duyurulur. Diğer taraftan haftaya perşembe günü Orta Vadeli Program ilan edilecek. Öncelik enflasyon ve faizle mücadele olacakmış.

Dün iki büyük merkez bankası toplantısı da vardı. Avrupa Merkez Bankası faizleri değiştirmezken başkan Draghi, Türkiye ve Arjantin'den bulaşma riskinin önemli seviyede olmadığını ifade etti. Geçen ay faiz artıran İngiltere Merkez Bankası ise faizini yüzde 0.75'te sabit tuttu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder